Gelezen: De wildernis in – Jon Krakauer

Bijna een jaar geleden leende ik ‘De Wildernis in’ van Jon Krakauer. Onder het motto ‘dat boek moet je echt eens lezen’. Tegen mijn eigen regels in moest ik eerst de film zien vooraleer ik aan het boek mocht beginnen. Het bleef een hele tijd liggen door tijdsgebrek en omdat er andere boeken voorrang kregen. Een beetje schuldgevoel, meer had ik niet nodig om er toch gewoon eindelijk aan te beginnen.

untitled

Auteur: Jon Krakauer
Uitgeverij: Prometheus

Het verhaal bleef na de film wel wat hangen. Iemand die helemaal alleen de wildernis intrekt en daarna omkomt omdat hij helemaal verhongert. Een beetje zielig wel. Dat moet echt ongelooflijk afzien zijn, weten dat je het niet meer levend zal halen. De weken, de dagen, de uren, de minuten tellen tot je eindpunt. Niemand rondom je hebben om het leed te verlichten. Vreselijk.

Het boek brengt het verhaal van journalist Jon Krakauer. Hij reconstrueert het verhaal van Chris Mccandless. Hij legt de tocht af die Mccandless aflegt en praat met mensen waar Chris nog contact mee had. Door zijn verhaal voegt hij een extra dimensie toe aan de film. Het brengt wat meer diepgang en achtergrond bij alle gebeurtenissen. Je krijgt meer info dan de film bracht.

Toch stelde ik me vragen bij het boek. Krakauer brengt wat teveel zijn eigen verhaal naar mijn zin. Hij doorliep een gelijkaardig levenstraject als Mccandless. En in het boek wordt er daar soms net iets teveel nadruk opgelegd. Het is een boek dat je redelijk geconcentreerd moet lezen. Het is geen makkelijke lectuur. Wie gedacht had het boekje gewoon even snel door te nemen, komt bedrogen uit. Het is soms echt wel werken.

Conclusie: Een boeiend boek dat je een betere blik op de film geeft maar je moet er moeite voor doen.

Je vindt het boek ook op Bol.com. Voor de paperback betaal je 10 euro.

6 gedachtes over “Gelezen: De wildernis in – Jon Krakauer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s